Chokladfudgekaka

Chokladkakan:
150g smör
2,5dl socker
1msk kallt kaffe (eller vatten)
1,5dl vetemjöl
2 ägg
1tsk vaniljsocker
0,5dl kakao
1tsk bakpulver
 
Fudgen:
1,5dl vispgrädde
1,5dl socker
2msk ljus sirap
100g mörk choklad, helst 75%
75g smör
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg,
    socker och vaniljsocker. Tilllsätt kaffe. Blanda mjöl,
    kakao, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen.
    Rör i det avsvalnade smöret.
3. Häll i en smord springform med avtagbar botten, 
     ca 24cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 
     ca 20min. Provstickan ska vara nästan torr. Låt
     kakan svalna helt i formen.
4. Börja sen med fudgen. Blanda då allt utom smöret
     i en kastrull. Låt koka under ständig omrörning, till
     en tjock och blank smet, i några minuter. Jag kokade
     i 6-8min. Ta av kastrullen från plattan och rör i 
     smöret. Häll fudge smeten på den kalla botten och
    låt kakan svalna helt.
5. Pudra på kakao över kakan, om du själv vill, innan
    servering. Servera gärna med vispad grädde.
 
"Smaklig fikastund"
 

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback