Kolakaka
Ca 15 bitar
Botten:
200g smält smör
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller vanligt om ni inget har)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Mjölkchokladkolakräm:
75g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vispgrädde
200g marabou mörk choklad
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 180°C. Smält smöret,
tillsätt strösocker, kakao, salt och
vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg
och vetemjöl, blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform,
23-24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller
kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen 32-34min,
jag tog dock min redan efter ca 25 då min ugn
är rätt ny och varm. Låt den kallna i formen.
4. Chokladkolakrämen: Smält smöret i en
kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao,
vaniljsocker och grädde. Låt blandningen
puttra på svag värme ca 5min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda dem i
smeten och blanda tills den är helt slät.
6. Häll chokladsmeten över kakan. Låt kakan
stå i kylen några timmar så krämen stelnar.
Servera gärna med grädde och färska bär.
"SMAKLIG FIKASTUND"